Internationaal

Al tijdens zijn studie had Kolenbrander een internationale focus, met deze scripties:
– Internationalization and cultural effects in the industrial area. Radboud Universiteit Nijmegen, business administration, 2006.
– Implementation of ISO system in an industrial company. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), business administration, 1993.

Altijd al internationaal

Henk Kolenbrander was al tijdens zijn studententijd internationaal gericht. Dat spoor heeft hij nooit meer losgelaten.

Voor het Amerikaanse chemiebedrijf Chemours (voorheen deel van DuPont) zat Henk Kolenbrander in een internationaal steering committee, met strategische taken op het gebied van supply chain management. Om de visie op dit vlak verder aan te scherpen, legde hij ook contact de Amerikaanse directie. Het initiatief hiertoe kwam van Kolenbrander. Hoezo?
‘Een directeur in Delaware, op een hoofdkantoor van een wereldspeler, heeft natuurlijk geen idee wie een bepaalde interimmer in Nederland is. Dus je zult dat initiatief tot een gesprek altijd zelf moeten nemen. Vervolgens zit dat uiteraard helemaal niet in de planning van de directie. Dus toen ik om een uur overleg vroeg, kreeg ik slechts een half uur. Dat begrijp ik volkomen. Maar het duurde uiteindelijk twee uur, inclusief lunch. En een tijdje later zag ik concrete veranderingen die precies aansloten op wat ik in dat gesprek op tafel legde. Al met al heb ik de indruk dat mijn initiatief wel werd gewaardeerd.’

Tijdens zijn jarenlange werk voor Linde (wereldmarktleider in gassen) vervulde Henk Kolenbrander diverse functies in een volledig internationale omgeving. Linde werd groot door overnames. Kolenbrander was daar in de fase dat al die bedrijven een geheel moesten gaan vormen. Internationale uitwisseling van best practices en pilots waren aan de orde van de dag, op vrijwel ieder terrein.

Jarenlang was Kolenbrander verantwoordelijk voor cilinderactiviteiten in zeven Europese landen. Hij werd daarnaast eindverantwoordelijk voor ‘safety, health, environment & quality’ in de Benelux, waarbij het zo veel mogelijk draaide om internationale afstemming, standaarden en richtlijnen (zoals ISO 14001 en MHRP).